Trädgårdsarbete och kiropraktik

https://i1.wp.com/www.lifekiropraktik.info/wp-content/uploads/2019/03/Tips-från-kiro.png?resize=960%2C596&ssl=1

Klarar ryggen av trädgårdsäsongen?

Även om det är en bit kvar till våren så är den bara runt hörnet. Några av oss har redan börjat peta lite i landet och se över ’terrängen’. Några har tjuvstartat genom att förgro inomhus. För att göra sig redo för det som komma skall kan det vara bra att vara förberedd och tänka på lite saker.

Efter att ha väntat hela vintern kan det vara frestande att kasta sig in i trädgården. Men vissa saker är mycket påfrestande för kroppen och speciellt våra ryggar. Därför är det viktigt att vi planerar vårt stundande arbete, kortsiktigt och långsisktigt. I den dagliga planeringen bör vi vara medvetna om de olika arbetsmomenten som behövs göras. Variera dina uppgifter. Blanda monotona moment med lyftmoment. Spara gärna de tunga luftmomenten till sist så att du inte tröttat ut musklerna för mycket. Om du har stora projekt planera de till flera tillfällen. Kom också ihåg att det kan vara dåligt väder så se till att ha ’reservdagar’.

Under vintern är det vanligt att vi har tappat lite träningsmomentum och därigenom inte är riktigt redo för det tunga arbetet. I trädgården finns många tunga lyft, så som krukor och jordsäckar. Lyft många gånger i stället för tungt. För att ytterligare minska skaderisken kan det vara bra att börja träna ryggen så att den håller hela säsongen (se vårt speciellt framtagna träningsprogram - Träning inför trädgårdsäsongen

En annan viktig faktor att tänka på är att värma upp innan man går ut i trädgården för att arbeta. Uppvärmningen får igång cirkulationen, mjukar upp våra leder och muskler så att rörelseapparaten är redo för belastning och gör nervsystemet mer ’medveten’ om vart alla kroppsdelar är (koordination).

Trädgårdsarbete kan vara direkt tungt, men det innehåller även många monotona moment och dåliga arbetsställningar. Då är det viktigt att tänka på ergonomin, hur vi använder kroppen, och tiden vi utför momentet. Vi rekommenderar att man har en timer eller ’äggklocka’ för att begränsa vissa belastande moment. Till en början kan det vara bra med 10 minuter och sedan byta moment. När säsongen fortlöper kan man utöka tiden successivt. Kom ihåg att variera arbetsmomenten ofta så att kroppen belastas på ett sunt sätt. Glöm inte bort att ta en fikarast och beskåda din trädgård. Sitt gärna och kontemplera en stund – man ska trots allt njuta av sitt verk!

Bra verktyg! Se till att du har rätt verktyg för uppgiften. Se över ’verktygslådan’ innan du ska börja. Kanske har något verktyg försvunnit eller gått sönder. Om du ska göra större projekt kanske det är bra att ringa och boka ev. maskiner du behöver. Tänk på att det är många som vill förbättra sina trädgårdar.

Gör det tillsammans! Delad glädje är dubbel glädje. Ring över släkt och vänner. Ropa på grannen. Det är både socialt och det kan vara skönt med hjälp med de tunga arbetsmomenten och de tunga lyften.  

Drick vatten! Att hålla sig uppvätskad är viktigt för kroppens alla kemiska reaktioner. Börja med att ta ett glas vatten innan du går ut. Det är en bra idé att dricka lite vatten när du tar dina raster (var 15-20 min). Vatten hjälper också kroppen att skölja ut slaggprodukter som bildats vid fysiskt arbete.  Drick även vatten efter du kommit in. Du kan inte få för mycket vatten. Det enda som händer är att du kissar lite mer.

När du är färdig med ditt arbete för dagen är det bra att varva ner kroppen. Stretcha lite mjukt så att muskler som blivit belastade får lite nytt blod. Det hjälper muskeln att bli av med mjölksyra och slaggprodukter.

Lyssna på din kropp! Många gånger är det väldigt tillfresställande att utföra trädgårdsarbete, men det ökar också risken för smärta och värk. Om olyckan skulle var framme; Sluta med den aktivitet och avsluta för dagen. Ring din kiropraktor för råd och hjälp. Generellt rekommenderar vi att man avlastar kroppen men håller sig lätt rörlig. Värk är inte farligt, men se upp för smärta. Lägg på is. Is är anti inflammatoriskt och det minskar både svullnad och värk. Håll dig i rörelse, så vida du inte får smärthugg. Smärta är en varningssignal att något håller på att gå snett. Har du smärta är det bra att ringa din kiropraktor för en konsultation.  (Video om smärta)

Om du vaknar upp med träningsvärk så kom ihåg – det är inte farligt. Håll dig i rörelser med till exempel lite yoga, drick vatten och var glad. Du har trots allt gjort något bra för kroppen.

Gör en check-up hos kiropraktorn. Störningar och låsningar i ryggen gör dig mer benägen att överbelasta eller skada kroppen. Kiropraktisk vård är inte bara för akut smärta i ryggen. Genom att kalibrera nervsystemet   (https://www.lifekiropraktik.info/2017/03/29/nervsystemet/) och ta bort störningar i ryggen kan du förebygga många skador. Kiropraktorn kan även undersöka din hållning och ge dig specifika tips så att du kommer i bästa skick för trädgårdsarbetet (Optimera människan potential).

Med lite smarta strategier och lite hjälp av kiropraktorn hoppas vi att du får en fantastisk sommar i din trädgård. Lycka till!

 

          Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår sida! (läs mer om vår policy)