Varför får jag ont?
Smärta är en varningssignal från kroppen om att någonting är fel och du behöver göra någonting åt den. Som regel är inte smärta farligt, men man behöver undersöka vad som orsakar smärtan.
Smärtans paradox.
I dagens samhälle lever vi med en felaktig förståelse om varför vi får smärta. Smärta är obehagligt, det är sant, men smärta är inte problemet. Ska vi vara ärliga så gör smärta exakt vad den ska göra. Den får dig att stanna upp från det du håller på med och gör dig medveten om att något är fel.
Smärta är ingen barometer för att mäta vår hälsa eller att tala om för oss om vi är sjuka eller friska. Det finns många människor som är sjuka utan att ha ont och det finns många människor som har ont utan att vara sjuka (t.ex. träningsvärk). För att förstå smärta så måste vi förstå vad den försöker säga. Smärta är en indikation på att kroppen är i kris eller närmar sig kris. Låt oss titta närmare på detta.
Hälsa är en fråga om funktion, alltså hur bra kroppen fungerar. När allting fungerar optimalt, alla kroppens celler, vävnader och organ fungerar på topp, när du mentalt fungerar fantastisk, då kan man säga att din hälsa är 100%. I andra ändan av skalan, vid 0% hälsa (funktion) skulle du inte längre vara i liv. Någon stans på mitten, säg vid 50%, har vi en brytpunkt mellan att vara frisk och att vara sjuk. Detta ger os olika nivåer av frisk respektive sjuk. Om kroppen fungerar bra så är du bra. Om kroppen fungerar dåligt blir du sjuk. Skalan skulle då vara en ‘Hälsoskala’ snarare än en ‘Smärtskala’; en skala på kroppens funktion.
En människa på 100% av skalan kan utnyttja kroppen till fullo och göra i stort sätt vad han vill. En människa på 60% hälsa skulle känna sig frisk, men om han belastade sig för mycket skulle han må dåligt. Och en människa på 20%, en mycket sjuk människa, skulle inte orka göra nästan någonting. Vi har alltså olika resurser beroende på var vi befinner oss på skalan. Ett annat ord för detta är Adaptionsförmåga (eller adaptionspotential). Alla människor har en gräns, en barriär (adaptionsbarriär).
När du närmar dig Adaptionsbarriären – alltså vad kroppen klarar av, kommer kroppen att skicka en varningssignal (t.ex. smärta) att du är i fara eller risk för skada. Om du sakta böjer ditt finger bakåt så kommer du känna att det tar emot, det stramar. Om du fortsätter trycka fingret bakåt kommer du att känna smärta. Det är för att tala om att det är risk för skada. En frisk led kan provoceras mer än en trasig led.
Smärta är således en signal från kroppen att något är fel eller på väg att bli fel och inte ett mätvärde på om du är frisk eller sjuk. Man kan lika det med oljelampan i bilen eller en brandvarnara. Även om smärta är irriterande så är det en varningssignal som säger: Jag klarar inte mer! Du behöver en förändring.
Hur stor adaption du har är i direkt relation till NERVSYSTEMETS funktion.
Categories Barn, Filosofi, Information, Infovideo, Kiropraktik, Nervsystem, Presentation, Referens, Vetenskap